Image thumbnail

Ръководство за грижа за кокосовите купички

Ръководство за грижа за кокосовите купички

След като вече притежавате свои собствени красиви бохо купички от органичен кокосов орех е важно да знаете как точно да се грижите за тях. Поддържането на кокосовите купички е лесно, но все пак те се нуждаят от малко повече любов, отколкото пластмасовите купи, за да останат блестящи и красиви за дълго време!

Преди да се впуснем в детайли относно това, как да поддържаме своята кокосова купичка, нека първо разберем какво представлява тя!

Кокосовите орехи се събират предимно заради млякото, маслата, водата и месото си, докато техните черупки се изгарят или изхвърлят след прибиране на реколтата. Тази разточителност не само е довела до създаване на CO2 емисии при изгаряне на кокосовите люспи и черупки, но също така означава, че ценен ресурс (кокосови черупки) е бил унищожен, когато има много други приложения, като купи, свещи или чаши!

Ето къде се появява и нашата роля! Ние изкупуваме кокосови черупки от сертифицирани фермери в провинциален Виетнам и ги превръщаме в произведения на изкуството като купи, свещници и чаши ​​в нашата местна занаятчийска работилница! Нашите фермери партньори печелят един добър вторичен доход, който за тях е много необходим (и заслужен), а ние спасяваме кокосовите черупки от почти сигурна гибел!

Нашите кокосови орехи са с произход Бен Че, Южен Виетнам. Район, който се слави с прозвището „Кралството на кокосовите орехи“. Отглеждането на кокосови орехи е основен бизнес в Бен Че от поколения, тъй като естествените природни условия в този регион са идеални за отглеждането им. Сгушен сред Делтата на Меконг, Бен Че има система от естествени напоителни мрежи, която позволява на кокосовите дървета да растат, да процъфтяват и да произвеждат най-добрите кокосови орехи на планетата!

Когато кокосовите орехи имат много вода и достатъчно слънчева светлина, черупките им стават дебели и кръгли, идеални за превръщането им в естествени съдове за хранене!

Искате ли да научите повече за производството на кокосови изделия във Виетнам? За повече информация посетете нашата статия за това как се правят кокосовите купички!

Имат ли нужда от много грижи кокосовите купички?

Абсолютно не! Помислете за дървените мебели. Полирането на кокосовите ви купички от време на време е достатъчно, за да изглеждат като нови дълго време.

Имайки предвид това, машинно изработените пластмасови и метални купи със сигурност са по-издръжливи, но също така създават много повече замърсяване и нека бъдем честни, те не притежават чара на кокосовите!

Дървените купи също могат да бъдат направени от бамбук, акация или други видове дървесина, но обикновено тези купи са покрити с неприятни химикали или лепило, което ги прави нерециклируеми и създава тонове емисии по време на производствения им процес. Кокосовите купи са 100% естествени, органични и щадящи планетата!

Какво да правим и какво не с кокосовите купи

Ето разбивка на основните правила и недостатъци на кокосовите купички! Следвайте този списък и вашите купи ще ви служат дълго време. Това са доста простички неща и е почти сигурно, че те ще удължат живота на вашите купички!

Какво да правим

Използвайте кокосовите си купи, за да се мотивирате да се храните здравословно.

Един от 10-те най-добри начина да се мотивирате да се храните здравословно е да възнаграждавате успеха си. Защо не се поглезите с красиви купички за смути като награда за здравословното си хранене?

Независимо дали става дума за смути, салата, поке или акай купа, кокосовите купички са идеални за всички видове здравословна храна. Красиво текстурираната кокосова купа придава допълнителна естетика на вашето ястие и носи усещане за екзотика и уют в дома ви!

 • Проучете различни здравословни рецепти, които да използвате с вашите купички.

Независимо дали ще намерите рецепти за кокосови купички от нашия сайт, чрез google или ще изтеглите списък с рецепти за смутита от Tasty, разучаването на здравословни рецепти определено е добър начин, чрез който да стимулирате използването на купите си.

Тук, в GoBamboo.BG много обичаме да използваме купичките си за смути закуски. Слагате малко краставица, авокадо, бадемово мляко, банани и лед в добър блендер, блендирате и след това декорирате с малко червени плодове, масло от кашу, банан и различни семена, като тези от чиа например.

Толкова е лесно, можете да си създадете рецепта за 5 минути, преди още да сте напуснете пижамата си!

 • Споделете купичките с приятелите и семейство си.

Кокосовите купи са създадени, за да бъдат подарени. Ето защо ние опаковаме нашите в рециклирана хартия с благодарствен стикер GoBamboo.BG и ги поставяме в красива подаръчна кутия от крафт картон. Кокосовите купи са идеалният устойчив подарък за рожден ден, имен ден или Коледа, особено, ако търсите нещо малко по-различно от стандартните подаръци!

 • Създайте празнично настроение и вечеряйте на открито!

Купичките създадени от кокосови черупки са идеални за тапас, закуски и хапки навън в топла нощ! Поканете приятели на гости и поднесете разядки в кокосовите си купички, те служат и като прекрасна тема за старт на разговор! Завършете изживяването, като добавите няколко свещи за още по-уютна атмосфера!

 • Споделете вашите творения с нас в Instagram!

Ние обожаваме да виждаме какви красиви лудории творите в кокосовите си купички! Споделете няколко снимки с най-новата ви купичка със смути, салата или акай и нашият екип ще сподели вашето творение в социалните ни медии! Следвайте ни в Instagram и Facebook за седмични рецепти и вдъхновение за готвене!

Какво да не правим

 • Не поставяйте кокосовите си купи в микровълновата

Всички дървени изделия могат да са засегнати от топлина. Когато дървото е изложено на силна топлина, то се разширява и в крайна сметка се напуква/спуква. Процесът е известен като термично разширяване и представлява най-честата причина счупванията на кокосовата купа.

Микровълновите са проектирани да повишават температурата на всичко, което е вътре, бързо и ефективно. Поставянето на вашите кокосови купи в микровълновата печка почти сигурно ще доведе до тяхното счупване или напукване и трябва да се избягва на всяка цена.

 • Мога ли да поставя кокосовите купички във фурната?

Точно така, топлината е враг на дървените изделия. Независимо дали имате газова или електрическа фурна, не поставяйте кокосовите си купи или някой от нашите дървени продукти вътре. Определено няма да ви хареса крайният резултат!

 • Мога ли да поставя кокосовите купи в съдомиялната машина?

По същата причина не поставяйте кокосовите си купи в съдомиялната машина. Съдомиялните машини мият вашите съдове за хранене, като ги покриват с изключително гореща вода. Някои дървени съдове за хранене могат да бъдат унищожени, когато се поставят в съдомиялната машина.

Едно забележително изключение са бамбуковите сламки, които могат да издържат няколко кръга в съдомиялната машина, без да бъдат извадени вече безполезни!

 • Мога ли да поставя кокосовите си купи в хладилника или във фризера?

Кокосовите купи са по-малко засегнати от студа, отколкото от топлината и поставянето на купичките в хладилника за известно време не би следвало да им навреди, но ви съветваме все пак да го избягвате.

Като цяло дърво е по-малко засегнато от студ, отколкото от топлина, поради което можете да оставите набор от дървени градински столове навън през зимата и те вероятно ще бъдат като нови до следващото лято (ако са покрити с водоустойчива брезент).

Дървените и кокосовите купички обаче съдържат влага и твърде много студ може да доведе до свиване на съдържанието на влага в дървесината и в крайна сметка да напука предметите изложени на студ!

Съветваме всички любители на кокосовите купи да избягват поставянето им във фризера, тъй като екстремното излагане на студ може да ги накара да се спукат!

 • Мога ли да слагам гореща храна в кокосовите купи?

В случай, че се чудите, да, можете да ядете както топла, така и студена храна във вашите кокосови купи! Това означава, че можете да сложите в купичките смути за закуска, юфка за обяд и супа за вечеря. Не слагайте обаче вряща храна, която може да напука кокосовия орех. Оставете я първо да се охлади и след това можете да и се насладите.

Храни, които трябва да се избягвате: овесена каша, супа, къри (кипящи горещи течни храни).

 • Не оставяйте кокосовите си купички да киснат твърде дълго

Всички сме били там, хапваме си вкусно ядене, очите ни стават сънливи, оглеждаме се в миенето и си мислим … „Ще го оставя да кисне до сутринта“.

Заличете тази мисъл … Заличете я веднага!

Дървото е порест материал, който абсорбира вода и аромати, ако се остави твърде дълго. Почиствайте кокосовите си купички след всяка употреба и избягвайте да ги накисвате твърде дълго. Колкото и изкусително да е това, оставянето на дървени изделия да се киснат в крайна сметка ще доведе до тяхното спукване.

Препоръчваме да попивате водата от вашите купи веднага щом ги измиете и да не ги оставяте да съхнат влажни.

Как да почистите кокосовите купи?

Следвайте тези прости инструкции, за да почистите бързо и лесно кокосовите си купички:

 1. Изплакнете с топла сапунена вода.
 2. Използвайте кърпа за чинии, за да почистите нежно купичките си.
 3. Попийте останала вода и ги приберете когато са напълно сухи.

Къде трябва да съхранявам кокосовите си купи?

Кокосовите купи трябва да се съхраняват в хладна и суха среда. В кухненски шкаф или просто на кухненския плот, ще свърши работа!

Как да поддържам кокосовите си купи?

Всички видове дърво с течение на времето бавно променят цвета си. Двете основни причини за това са излагане на въздух (кислород) и излагане на UV светлина (Слънцето). Как можете да избегнете това?

Е, можете да се преместите в тъмна пещера или подземна бърлога, но изглежда доста драстично решение, не мислиш ли?

Истината е, че дървото променя цвета си с течение на времето и не можем да направим много по въпроса. Най-добрият начин да се запознаете с това как дървото променя цвета си е да намерите маса, върху която години наред е стоял неподвижен предмет. Може би стойка за телевизор или маса за трапезария.

Преместете леко неподвижния обект и ще можете да видите цвета, в който е била масата ви преди.

Най -добрият начин да забавите процеса е да полирате кокосовите си купички … което ни води до следващия ни раздел!

Как да полирате кокосовите купи?

Вземете стар парцал, кърпа за чинии, плътна салфетка или което и да е парче плат. Капнете малко ленено масло или непреработено кокосово масло върху кърпата и втрийте в повърхността на кокосовите си купи.

Толкова е просто.

След кратко полиране вашите купи ще възвърнат кафеникавия си блясък!

Важно е да споменем, че трябва да използвате само гореспоменатите масла. Някои масла, като растителните например, в крайна сметка гранясват, което може да навреди на здравето ви.

Оцветяват ли се кокосовите купички?

Естествените дървени изделия, като кокосовите купички, ще се оцветят леко с течение на времето, ако храната, с която се използват, съдържа изкуствени оцветители.

Избягвайте храни с високи нива на оцветители и багрила и кокосовите ви купички няма да се оцветят! Това е не само полезно за вашите купи, но и за вашето здраве!

Аз съм собственик на ресторант / кафене. Мога ли да използвам кокосови купи в моя ресторант? Как да се грижа за тях?

Отговорът. Може би.

Ако вашият ресторант е забързан, с търговски съдомиялни машини и 100 поръчки, излизащи на всеки час, кокосовите купи може да не са най-подходящите за вас.

От друга страна, ако управлявате малко кафене за смутита, вегански ресторант или салатен бар, следвайте указанията по-горе и няма причина да не можете да използвате кокосовите купи в ресторанта си. Всъщност дори можете да се свържете с нас чрез нашия имей адрес [email protected] и да ни запитате за цени на едро.

Post a Comment